Днес въздухът в София е сравнително чист. В последната седмица, обаче,

...
Днес въздухът в София е сравнително чист. В последната седмица, обаче,
Коментари Харесай

Колко е мръсен въздухът в София

Днес въздухът в София е сравнително чист. В последната седмица, обаче, се следиха повишени стойности. От Общината изясняват, че превишенията са най-вече през зимния отоплителен сезон и се дължат на отоплението.

„ За последното денонощие нямаме регистрирани превишения от автоматизираните измервателни станции. Всеки може да се запознае с информацията на уеб страницата на Столична община ”, изясни Теодора Полимерова от Столичната община пред Нова телевизия.

На таблата в столицата, показващи качеството на въздуха, тя посочи, че се пресъздават измерените средночасови стойности. „ Те обаче не трябва да се съпоставят със средноденонощната норма, която е 50 микрограма за едно денонощие и не трябва да бъде превишавана 35 пъти в годината ”, добави Полимерова.

Тя изясни, че Общината е почнала най-мащабната стратегия за модернизиране на отоплението на жителите. Подменят се старите отоплителни устройства с високоефективни на газ, пелети и електричество.

„ Вече сме подменили 1 000 уреда през предходната година. През актуалната планираме да подменим към 5 000. Започваме и доставките на климатиците, които са най-вече ”, посочи Полимерова.

От столицата към Русе. Месните споделят, че колкото е прекрасен градът, толкоз му е замърсен въздухът. Недоволството в крайдунавския град пораства. За последните 14 дни автоматизираната станция, която мери чистотата на въздуха, е записала пет дни, в които е имало превишения на фините прахови частици.

„ Русе е един замърсен град. През зимата имаме проблеми с битовото отопление, а през цялата година с химическите замърсявания. Затова и министър Борислав Сандов пристигна в града, тъй като тук има съществени проблеми ”, разяснява екоактивистът Иван Белчев.

Той уточни, че към общината са дадени оферти, свързани с почистването на града, с колите от градския превоз. „ Съветът по екология ще бъде още един лост за жителите да могат да вземат участие директно с дейности ”, посочи Белчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР